BIN Bamburst is officieel gestart!

Zelden zo'n massale opkomst gezien voor de oprichting van een BIN, een buurtinformatienetwerk, dan in Erpe-Mere. 150 gemotiveerde burgers woonden de start bij van Bamburst, het eerste BIN in de gemeente.

Bamburst is de samenvoeging van Bambrugge en Burst, twee deelgemeenten van Erpe-Mere die de voorbije jaren zwaar kreunden onder de inbraken. Vorig jaar waren er dat ‘maar’ 149. De vorige jaren liep dat aantal zelfs op tot 270. “Eén op vijf van de inbraken in Erpe-Mere gebeuren langsheen de Oudenaardsesteenweg en in de zijstraten,” zegt politiecommissaris Johan De Coninck. “Dat komt door de nabijheid van de E40.”

De jongste jaren namen politieraadvoorzitter Hugo De Waele (CD&V) en korpschef Luk Lacaeyse van de politiezone Erpe-Mere/Lede al extra maatregelen om de criminaliteit terug te dringen zoals het plaatsen van slimme camera’s en het organiseren van filterblokkades in de risicozones. “Dat had een gunstig effect, maar een gestructureerde samenwerking tussen politie en burger ontbrak nog”, zegt de korpschef. “Dat is de nochtans de meest efficiënte manier om inbraken te voorkomen.”

Alerte inwoners

Hoofdinspecteur Patrick De Sutter en commissaris Johan De Coninck gaven tips en illustreerden de BIN-werking waarbij iedere burger gevraagd wordt om alle verdachte handelingen meteen te melden op het noodnummer 101. De politie schiet dan meteen in actie en als de info relevant is worden alle aangesloten burgers verwittigd via sms.

“Maar burgers moeten ook op andere momenten alert zijn”, zegt commissaris De Coninck “Uit de cijfers van vorig jaar blijkt dat elf procent van de inbraken werd gepleegd via een losstaande achterdeur of een openstaand raam. Van in-breken was in die gevallen dus letterlijk geen sprake. Goede sloten en buitenverlichting zijn essentieel als preventiemaatregel.”

“Een inbraak laat ernstige sporen na”

Het initiatief voor de BIN-werking werd genomen door een 33-jarige thuisverpleegster uit de Stationsstraat in Burst: Sarah Liddicot. “Bij mijn buurvrouw werd al drie keer ingebroken. Op mijn ronde als thuisverpleegster ontmoet ik ook patiënten waar ingebroken werd. Bij al die mensen laten die feiten ernstige sporen na”, zegt Sarah. “Ik vind dat we als burger onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Samen met dorpsgenoot Davy Vlassenroot waren we een preventiecampagne via de sociale media gestart. Ik ben blij dat dit nu een gestructureerd vervolg krijgt.”

Door Herman Laneau

Horen, zien, melden!

horenzienmelden

Iets verdacht gezien? Bel onmiddellijk 101!

Facebook

Woon je in Burst of Bambrugge? Neem dan zeker een kijkje in onze BIN Bamburst Facebook groep

facebook logo

© 2017 BIN Bamburst. All Rights Reserved. Designed By Creativision